Prevencija institucionalizacije starijih, nemoćnih i OSI kroz mobilni tim i korištenje TELECARE tehnologije

objavljeno 22.03.2017.

LifeloineVi2Dana 12. lipnja 2014.g. potpisali smo s Ministarstvom socijalne politike i mladih RH (sada Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH) Ugovor o sufinanciranju trogodišnjeg programa pod nazivom “Prevencija institucionalizacije starijih, nemoćnih i OSI kroz mobilni tim i korištenje TELECARE tehnologije” u trajanju od lipnja 2014. do svibnja 2017. godine.

U tijeku je provedba treće godine programa. Ministarstvo je predmetni program sufinanciralo u ukupnom iznosu od 594.000,00 kn tj. 198.000,00 kn po godini provedbe. Partneri u provedbi su Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

U okviru programa kroz usluge iz područja izvaninstitucionalne skrbi (pomoć u kući i okućnici), obuhvaćeno je 120 korisnika s područja ruralnih sredina Grada Siska, Općine Martinska Ves, Grada Petrinje (uključujući PN Mala Gorica) te je predviđeno još širenje dijelom na područje Lekenika.

Tehnički je opremljen ured u kojem je smješten Dojavni centar za pružanje pomoći putem telefona (tzv. TELECARE usluga). Na Dojavnom centru je kroz projekte Javnog rada u suradnji s HZZ-om bilo zaposleno 9 osoba s invaliditetom u svojstvu Asistenata na Dojavnom centru. Za njih su provedene dodatne edukacije iz upravljanja sustavom za hitnu dojavu te su održane antistres i kreativne radionice kako bi se olakšalo stresne uvjete rada.

Što je TELECARE?

Prema definiciji spomenuta usluga podrazumijeva davanje podrške i pružanje pomoći na daljinu korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ona predstavlja neprekidno automatsko praćenje stanja korisnika kako bi se korisniku omogućilo što duži boravak u vlastitom domu uz smanjivanje rizika i posljedica padova te drugih događaja koji zahtijevaju brzu intervenciju.