Povećanje dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga


korisnici usluga u Petrinji

Udruga mladih “Novi svijet” Luščani pokrenula je u prosincu 2007.godine provedbu projekta pod nazivom:”Povećanje dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga ratom pogođenim starijim i osobama s posebnim potrebama u ruralnim sredinama Grada Petrinje”. U sklopu projekta planirano je pružanje usluga pomoći u kući i okućnici, pripreme ogrijeva, dostave lijekova, namirnica, pitke vode, kao i medicinskih, administrativnih i usluga poboljšanja uvjeta stanovanja za do 100 osoba starijih od 65 godina i onima s posebnim potrebama i lošijeg imovinskog stanja iz ruralnih sredina.

Nakon završene edukacije, kroz zapošljavanje 6 dugotrajno nezaposlenih osoba i predanim radom članova Udruge učinjeno i puno više od planiranog. “Od konca prošle do kolovoza ove goidne ukupno je pruženo 5.512 usluga, u okviru kojih je pripremljeno preko 130 m3 ogrijevnog drveta, dopremljeno 9.416 l pitke vode našim korisnicima u Prognaničkom naselju Mala Gorica. Pruženo je 1.467 medicinskih usluga, pokošeno 38.538 m2 okućnica, kanala i dvorišta, oličeno više od 1.000 m2 stambenog prostora, pruženo 2.515 usluga pomoći u kući.”

“Obzirom na potrebe na terenu i ozbiljnost u provedbi broj korisnika se povećao na 236. To su ljudi iz 21-og naselja Grada Petrinje – Hrastovica, Mala Gorica, Brest, Strašnik, Pecki, D. Bačuga, Luščani, Banski Grabovac, Miočinovići, Dodoši, Tremušnjak, Donji i Gornji Jabukovac, Donja i Gornja Mlinoga, Gornja Pastuša, Veliki Šušnjar, Moštanica, Mačkovo selo, Kraljevčani, Begovići”

edukacija

Projekt je financiran sredstvima Darovnice Vlade RH, posredstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka (PSGO) u iznosu od 449.000,00 Kn, uz sredstva Grada Petrinje 15.000,00 Kn, koji će potporu pružiti i u 2008.godini, ali i inozemne organizacije Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V u iznosu od 72.000,00 te sredstva Udruge.

“U predlaganju potencijalnih korisnika, potporu su pružili Grad Petrinja i Centar za socijalnu skrb Petrinja kao i predstavnici mjesne samouprave i sami mještani, a u potraživanju zaposlenika, potpora je pružena od HZZ-a, područna služba Petrinja. Sve zaposlene osobe su s područja Grada Petrinje.Pored usluga u domaćinstvu i okućnici, u cilju prevladavanja socijalne isključenosti, u lipnju smo organizirali cjelodnevni izlet u Topusko za naše korisnike. Planirano je organiziranje dodatnih izleta i druženja“, rekla je Svjetlana Grubješić, predsjednica Udruge „Novi svijet“.

Ovih dana pokreću i uslugu dostave obroka korisnicima u ruralnim sredinama u suradnji s Domom za starije i nemoćne Petrinja, koja će za početak biti raspoloživa samo dva do tri puta u tjednu, dok ne uspiju nabaviti drugo vozilo koje bi im omogućilo intenziviranje spomenute usluge, jer trenutno sve odrađuju jednim vozilom uz velike organizacijske napore, dodala je Grubješić: „Kako bismo upoznali mlade s područja Petrinje s problematikom starijih, nemoćnih i osoba s posebnim potrebama, pozivamo ih na obilazak naših korisnika s našim timom iz čega se nadamo da će proizići i nastavak brige o potrebitim članovima društva.