Pomoć starijim osobama KRO0506


Udruga mladih “Novi svijet” Luščani od prosinca 2005.g. pa do kraja ožujka 2006.g. provodila je Projekt pomoći starijim osobama povratničke populacije u ruralnim zajednicama Grada Petrinje. Projektom su obuhvaćene slijedeće aktivnosti, u kojima je sudjelovalo  ukupno 11 volontera koji su se izmjenjivali:

  • pomoć u pripremi ogrijeva (rušenje, piljenje, cijepanje, spremanje ogrjevnog drveta)
  • pomoć u kući (čišćenje, spremanje, pranje)
  • obilazak medicinske sestre (mjerenje tlaka i savjetovanje)

Sve aktivnosti su bile besplatne za krajnje korisnike.Tim je projektom obuhvaćeno 40 osoba u dobi od 65-90 godina. Prioritet je dat osobama smanjene pokretljivosti i lošijeg zdravstvenog stanja. To su uglavnom osobe samci ili imaju supružnike istih godina.

Projekt je proveden na području sela D.Bačuga, Luščani i djelomično Pecki. Potporu ovom projektu, od domaćih donatora, dala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva iz Zagreba kroz financiranje nabave motornih pila i trimera u iznosu od 15.000,00 HRK, a od stranih donatora; kako naša udruga od svibnja 2005.g. ima potpisan prijateljski, partnerski ugovor s organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund e.V. iz Koelna, oni su dali potporu projektu u iznosu od 3.311,82 EUR, te na taj način financirali dnevnice za volontere, ulje i gorivo za motorne pile te druge troškove.