Održano predavanje “Problematika treće životne dobi”

objavljeno 27.04.2011.

Sinoć je u POU Hrvatski dom u Petrinji, u organizaciji naše udruge, održano predavanje na temu „Problematika treće životne dobi”. Predavač, dr.med.spec.neurolog Milenko Strižak, svoje predavanje je započeo definicijom zdravlja, koje zapravo ne podrazumijeva samo tjelesno zdravlje već i socijalno i mentalno blagostanje. Predavanje je odslušalo 20 osoba. Kako je bilo različitih dobnih skupina, predavač je posvetio dosta pažnje prije svega prevenciji, pri čemu je posebno naglasio važnost pravilne, raznovrsne prehrane, kretanje, uzimanje dovoljno tekućine, oprez pri upotrebi analgetika i lijekova općenito.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prisutnima je skrenuo pažnju i na štetnost pušenja te štetnost konzumiranja alkohola.

Iz područja same problematike s kojom se susreću osobe starije životne dobi, a koja je nastala kao posljedica kemijskih, metaboličkih i drugih promjena koje se odvijaju u organizmu uslijed starenja; bilo je riječi o promjenama na krvožilnom sustavu, zglobovima, unutarnjim organima, mozgu, gubitku vida, sluha, odnosno o samim bolestima i posljedicama kao što su: dijabetes, hipertenzija i glaukom, arteroskleroza, osteoporoza, različiti udari i izljevi krvi, povišene vrijednosti masnoća u krvi, demencija, Alzheimerova bolest, epilepsija, depresija, bolesti urološkog trakta i inkontinencija, novotvorine, posljedice dugotrajnog ležanja, npr. dekubitusi i sl. Za svaku od navedenih bolesti, objašnjene su mogućnosti prevencije te liječenja, kad do istih već dođe.

Posjetitelji su također postavljali pitanja vezano za funkciju bubrega, osteoporozu, oboljenja prostate, psihološka oboljenja, način postupanja s dementnim osobama i sl. na koja su dobili odgovore. Predavanje je financirano sredstvima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.